Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 44

A PIC története

Újszülött (PIC) és Gyermek Intenzív Egység                   Csolnoky Ferenc Kórház

A gyermekek intenzív ellátásának szervezett kiépítése hazai viszonylatban az utóbbi két- három évtizedre tehető. Az első  perinatalis intenzív centrumok (PIC) a hetvenes évek végén szerveződtek, országos hálózat a nyolcvanas- kilencvenes években alakult ki. A gyermek intenzív központok a nyolcvanas évek közepén indultak, s napjainkban is szerveződés alatt állnak.

Kórházunk korábbi sajátos helyzete ( Gyermekosztály távolsága a központi diagnosztikus  és sebészi szakmáktól – régi Gyermekkórház) sajátos fejlődési utat tett lehetővé. 1989-től a  Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon, a felnőtt betegek között kerültek ellátásra a súlyos, életveszélyes állapotba került gyerekek, majd 1992-ben megfelelő hely, műszerezettség és elkülönült személyzet biztosításával  az osztály külön részlegévé alakult. Biztonságos hátteret nyújtott a sebészeti szakmák gyermekvonalának fejlődéséhez, s a továbbiakban is kölcsönösen segítették egymás előrehaladását.

A kórházi rekonstrukció megvalósulása (1995) három jelentős változást hozott magával ezen a területen. Egyrészt a gyermek intenzív ellátás helyileg és szervezetileg is különvált a KAITO-tól, s a központi kórházi tömbbe költöző Gyermekosztály mellé került, másrészt megteremtődtek a perinatális intenzív ellátás tárgyi feltételei, s 1997-ben a gyermek intenzív ellátás szakmai bázisán a neonatológusok bevonásával megkezdődhetett a súlyos állapotú koraszülöttek, újszülöttek helyben történő ellátása. Harmadrészt bővültek a szülészeti tevékenység lehetőségei, intenzív centrummal és állandó gyermekorvosi jelenlétünkkel a háttérben felvállalhatták a megyében előforduló rizikó, illetve koraszülési esetek ellátását.

Így a teljes gyermek korosztály intenzív ellátására, altatására alkalmas önálló szervezet, az Újszülött (PIC ) és Gyermek Intenzív Egység jött létre, mely országos szakmai fórumokon elfogadott, s a progresszív ellátás rendszerébe illeszkedik, megyén túlnyúló feladatokat lát el.

Az intenzív egység a 2003-ban létrejött Gyermekgyógyászati Centrum része.

20 ágy koraszülött- újszülött intenzív és 6 gyermekintenzív ágyon működik, valamint végzi a gyermekek altatását, és ott vagyunk a kicsik születésénél és a kórházban töltött első életnapjaikban vigyázzuk egészségüket. Hozzá kapcsolódik a Gyermek Aneszteziológiai Ambulancia, a Neonatológiai Szakrendelés (koraszülött utógondozó), a kicsik speciális DSGM tornája és a konduktori fejlesztés..

Az egyes részlegek elkülönített helyiségekben és személyzettel működnek, egy önálló ügyeletessel és egy készenléti ügyeletessel.

 E szakterületek viszonylag fiatalok, s jelenleg is dinamikusan fejlődnek. Míg 30 évvel ezelőtt az 1500 gr alatti születési súlyú koraszülöttek életkilátásai és várható életminősége igen rosszak voltak, ma a WHO ajánlása és a hazai szabályozók szerint is az életképesség határa 500 g és a 24. gesztációs hét. A tudományos és a nélkülözhetetlen orvostechnikai fejlődéssel az 1000 g felettiek minőségi túlélése drámaian javult, s az extrém kicsik (< 1000g) sorsa is egyre biztatóbb.

 

 

Csecsemőhalálozás (ezrelék- 1000 élveszületettből 1 éves kor alatt elhalálozottak száma)

 

1949

1979

1996

2002

2005

2008

2011

2011

Veszprém megye

 

 

 

 

4,7

5,2

4,5

6,6

4,4

Országos

 

91

24

10,9

7,2

6,2

5,6

4,9

4,6

 

Az újszülött-koraszülött ellátásban egyértelmű és jelentős pozitív hatással jártak:

 • a koraszüléseknél a szülészek által bevezetett szteroid profilaxis (szervek működésének érlelése), a kíméletes szülésvezetés
 • a korszerű, standardizált szülőszobai ellátás és újraélesztés elterjedése
 • a pulmonális felületaktív anyag (surfactant) kifejlesztése és széleskörű alkalmazása a koraszülöttek légzészavarában
 • annak felismerése, hogy a respirációs distress szindróma (RDS) a tüdő éretlenségének problémáján lényegesen túlmutat és a szervezet egészének morfológiai és funkcionális éretlenségének az összessége, az élettámogató kezelések sokrétű kiterjesztését eredményezte
 • a monitorizálás , a kontrollált oxigén kezelés feltételeinek a megteremtődése
 • a lélegeztetés technikájának finomodása, sokszínűvé válása, az asszisztált és támogatott üzemmódok előtérbe kerülése, az új lélegeztetési formák megjelenése, a lehetséges legkevésbé agresszív , de hatékony módszer választásának a lehetősége, noninvazív technikák bevezetése.
 • Osztályunkon mindig törekedtünk noninvazív terápiás módszerek használatára. Ezen terápiás elv mentén már a 2000-es évek elejétől rutinszerűen, országunkban úttörőként alkalmazzuk az INSURE nevű surfactant beadási technikát, ezzel elkerülve sok koraszülött szövődményekkel is járó gépi lélegeztetését. A SURFACTANT egy felületaktív anyag, mely a légcsövön keresztül a tüdőbe juttatva javítja a légzést. Az utóbbi néhány évben emellett bevezettük a LISA betűnéven ismert még kevésbé invazív surfactant beadási technikát. Mindkét módszer a megfelelő populáción alkalmazva jól illeszkedik osztályos fő célkitűzéseink sorába, így lépést tartva a világ korszerű neonatológiai irányelveivel.  
 • a parenteralis táplálás (táplálás infúziós készítményekkel) széleskörű alkalmazása mellett a bél korai táplálásának a felismerése
 • az újszülöttek, koraszülöttek fájdalomérző-  és stresszreakciót produkáló képességének az elfogadása , a szedálás, fájdalomcsillapítás létjogosultságának az elismerése
 • az anya, a szülők jelenlétének, ellátásban való részvételüknek a biztosítása
 • a tudományos ismeretek és a technikai lehetőségek fejlődése
 • a minimal handling (a sokrétű monitorizálási, kezelési, ápolási feladatok stresszmentes végrehajtását jelenti, mely csak megfelelő számú, magasan kvalifikált, gyakorlott, team munkára alkalmas személyzettel lehetséges).

 

A fentiek a koraszülöttség rettegett, életre kiható következményeinek számottevő csökkenéséhez, a túlélés javulásához vezettek ( vakság, tartós  légzőszervi szövődmények, a bélrendszer éretlensége, sérülése miatti bélelhalás, agyvérzés, stb).

Az érett, egyébként egészséges újszülöttek perinatalis hipoxiás (születéskörüli oxigénhiányos) idegrendszeri sérülésének kivédése, mérséklése érdekében alkalmazott hypothermiás kezelést (72 órás korig alkalmazott teljestest hűtés 33-34 fokos maghőmérsékletre) 2005 óta sikeresen alkalmazzuk.

A gyermek intenzív ellátás felöleli a gyermekbetegségek teljes körét egy súlyossági fok felett. Beteganyagunk zöme akut légúti  betegségek, infekciók, anyagcsere katasztrófák, idegrendszeri történések, kardiológiai problémák, baleseti és mérgezési sérülések, sebészeti betegség miatt kezelésre szoruló gyerekekből kerül ki.

A másik lényeges tevékenységi terület a műtétre kerülő gyerekek előkészítése, altatása és perioperatív ellátása.

Az elmúlt időszakban jelentős előrehaladást jelentett a gyermekek intenzív kezelésében is:

 • a respirációs kezelés elméleti és technikai fejlődése
 • a korszerű inhalációs és fizikoterápiás kezelési módok bevezetése
 • a hatékony reanimációs standardok kidolgozása és elterjedése
 • a fájdalomcsillapítás jelentőségének a felismerése
 • a sokszervi működési zavar komplex kezelési lehetőségeinek a fejlődése
 • a betegmegfigyelés módszereinek a bővülése
 • az altatás módszereinek és biztoságának a fejlődése

 A bölcsőhalál megelőzése érdekében bevezetett életmódbeli tanácsok terjesztése, a rizikócsoportba tartozók kivizsgálásának, otthoni monitorizálásának, a szülők újraélesztési képzésének a biztosítása iránt  jelentős a szakmai és társadalmi igény.

Gyermek Aneszteziológiai Ambulancia ellenőrzi az intenzív részlegről elbocsátott betegeket, valamint végzi a gyerekek műtét előtti  ambuláns kivizsgálását. A kíméletes sebészi technika mellett ennek és a korszerű aneszteziológiai módszerek alkalmazásának köszönhetően az operált gyermekek kórházi tartózkodásának ideje jelentősen csökkent.

Neonatológiai Szakrendelésen a koraszülöttek, újszülöttek utógondozása, szerteágazó – szemészeti, neurológiai, kardiológiai, pulmonológiai, gastroenterológiai, stb – speciális ellenőrzésének a szintetizálása történik, főleg az első életévben, majd általában az évenkénti utánvizsgálatok következnek. A szakrendelés aktívan segíti a háziorvosi szolgálatot e betegcsoport akut betegségeinek kezelésében is, valamint irányítja a fejlesztésre szorulók ellátását.

Az egység alapvető jellemzője a gyermekközpontúság. Az anya – gyermek kapcsolat jelentősége betegségek kapcsán még inkább felértékelődik. Az anya közelsége, beteg gyermeke ápolásában való részvétele minden szempontból előnyös.

Ennek lehetőségét teremti meg az ingyenes 10 ágyas anyaszállás a szoptató anyák számára, valamint a folyamatos szülői benntartózkodás feltételeinek a biztosítása a nagyobb gyerekeknél.

Az egység a szakterületéhez tartozó betegek jelentős részét képes helyben biztonsággal ellátni. Elsősorban speciális sebészeti beavatkozások- újszülött sebészet, nagy fejlődési rendellenességek sebészete, idegsebészet, szívsebészet, stb. - szükségessége esetén küldjük betegeinket országos centrumokba. Bizonyos ritka kezelési módok elérhetősége is  centrumokban biztosított.  Ezen tevékenységek decentralizálására, helyi megvalósítására a kis beteganyag miatt nem célszerű törekedni. A szakszerű betegszállítás, mentés feltételeinek a biztosítása azonban  elengedhetetlen.

Újszülöttek-koraszülöttek, kis csecsemők vonatkozásában ezt az intenzív ellátáshoz csatlakozó Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány biztosítja (…) intenzív inkubátorral, lélegeztetőgéppel, monitorral, egyéb szükséges eszközökkel felszerelt mentőautójával. Az alapítvány folyamatos ügyeleti szolgálatot tart. A mentőegyég személyzete a korosztály ellátására speciálisan képzett orvosokból, nővérekből és gyakorlott gépkocsivezetőből áll, akik szabadidejükben vállalják ezt a feladatot. Ugyancsak ez a mentőszolgálat biztosítja Veszprém megye, Siófok és vonzáskörzete és részben Fejér megye területén otthon, vagy másik kórházban megszületett beteg újszülöttek, koraszülöttek transzportját intézményünk Perinatalis Intenzív Centrumába (PIC).

A nagyobbak mentéséről az Országos Mentőszolgálat gondoskodik.

A korszerű betegellátási elvek és módszerek ismerete megköveteli a teljes team folyamatos képzését. A hazai és külföldi szakirodalom naprakész követését segítik az osztályos folyóirat referálások, illetve témareferálások, a hazai és külföldi tudományos rendezvényeken való részvétel, az országos központokkal kialakított jó kapcsolat.

Országos és helyi továbbképzések szervezésével is hozzájárulunk a szakmai ismeretek bővítéséhez.

A súlyos financiális és szemléletbeli gondokkal küszködő magyar egészségügy több szempontból is kívánnivalót hagy maga után. Kiemelendő a nyugdíjba vonulások, elvándorlás és az elégtelen képzés miatti fenyegető szakdolgozói hiány. Jól képzett, stabil nővérgárda nélkül komoly veszélybe kerülnek eredményeink.

 

A Csolnoky Ferenc Kórház több EUROPA UNIÓS támogatásra sikeresen pályázott összesen mintegy 11 miliárd forint értékben.

Az alábbi projektek keretében a gyermekellátás feltételei is korszerűsödtek:

 1. A sürgosségi betegellátás javulásáért - fejlesztés a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban (TIOP 2.2.2-08/2-2009-0021)
 2. Struktúravltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg szakellátásban(TIOP 2.2.4/09/1)
 3. A Perinatális Intenzív Centrum műszaki fejlesztése a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban (TIOP-2.2.2/C-10/1-2011-0016)
 4. Eszközfejlesztés a veszprémi Kórházban 2013 (TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0053)

 

A sikeresen lezárult projektekről részletesen kórházunk honlapján a „Pályázatok” fül alatt olvashatnak. A pályázat során beszerzett műszerek kivétel nélkül rutin használatba kerültek, jelentősen segítve a koraszülöttek és beteg újszülöttek, gyermekek korszerű ellátását. Mind a diagnosztikában, mind a terápiában világszínvonalú gépek segítik munkánkat, hozzájárulva eredményeink javulásához.

Minden ténykedésünk végső célja, hogy az általunk ellátott gyerekek legalább ugyanolyan eséllyel induljanak az életnek, mint a világ fejlettebb országainak kis állampolgárai.

Veszprém, 2016-02-10

Dr. Szabó Éva főorvos

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information