Hírek

Ingyenes tolmács wifin keresztül

Nyolcvanezer siket és nagyothalló ember mindennapi kommunikációját segítheti a legújabb, netes alapú szolgáltatás, a Kontakt

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kezdetektől részt vesz a magyarországi siketek és nagyothallók számára kidolgozott Kontakt Tolmácsszolgáltatás országos kiépítésében. Ennek lényege, hogy az érintettek számára ingyenes szolgáltatásként jelnyelvi tolmácsot biztosítanak, egy tablet és az internet közvetítésével az élet számos területén lehetővé téve az akadálymentes kommunikációt. Kósa Ádámmal a tesztidőszak végén beszélgettünk.

– Hogyan lesz országos a Kontakt Tolmácsszolgáltatás, és reményeik szerint hányan tudnak bekapcsolódni a rendszerbe?

– Tízezer siket és közel hetvenezer súlyos nagyothalló ember él Magyarországon, azaz összesen nyolcvanezer személyről van szó, őket kell majd elérnie a Kontaktnak. A szolgáltatás e pillanatban elsősorban jelnyelvi alapú, azaz a tolmács jelnyelven, illetve szóban kommunikál a siket vagy a halló emberrel, de már dolgoznak azon a fejlesztésen, amely hangalapú automatikus fordítást alakít szöveggé. Ez a nagyothallók számára készül, arra számítunk, hogy nagyon sokan használják majd.

– A Kontaktot a mindennapi helyzetekre találták ki, így többek között különféle ügyek intézésére is. A tesztidőszaknak vége, milyen tapasztalatokat szereztek?

– A rendszer készen áll arra, hogy bárhol fogadják a siketeket és nagyothallókat. Jelenleg huszonhárom közintézmény felel meg arra, hogy ott a Kontakt Tolmácsszolgáltatást használják. Szép eredmény, de ahhoz, hogy elérje a célját, az összes közintézményt – kórházakat, kormányablakokat, oktatási intézményeket – alkalmassá kell tenni rá.

– Internet majdnem mindenütt van. Milyen technikai feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy közintézményekben is használhassák a Kontaktot?

– Ez egy internetalapú szolgáltatás. A siket vagy nagyothalló ügyfél telefonnal, tablettel vagy laptoppal tudja igénybe venni. A közszolgáltatást adó intézmények nagy részben azonban nincs wifi, vagy – különféle, többek között biztonsági okokból – korlátozott a hálózat. Az akadálymentes kommunikáció feltétele, hogy a műszaki adottságok mindenütt megfelelőek legyenek, ezen dolgozunk jelenleg. Valójában nem nagy elvárásokról beszélünk, hanem csak a megfelelő sebességű internetről, hiszen ettől függ a kép minősége is. A közintézmények nyitottak erre, de előbb bizonyos fejlesztéseket véghez kell vinniük. A kormányablakok például zárt hálózatot használnak, miközben a Kontakthoz nyitott hálózatra van szükségük az ügyfeleknek. Látható, hogy érzékeny dolgokról van szó, nem úgy működik, hogy bárhová bemegyek és rácsatlakozom az ottani hálózatra. A veszprémi kórházban például átalakították a wifit, védett, és a sebessége is megfelelővé teszi a Kontaktra, így a siketek és nagyothallók használni is tudják. Ingyen wifi persze sok helyütt működik, például egyes éttermekben is, de azok túl lassúak, nem alkalmasak a tolmácsszolgáltatásra.

Bővebben: Ingyenes tolmács wifin keresztül

Kevesebb a beteg

Veszprém - Az év nyolcadik hetében valamennyi járásban csökkent a betegek száma a megyében.

Tovább: http://veol.hu/hirek/kevesebb a beteg

 

(Forrás: veol.hu)

Hétkezdő meditáció 2015. március 2-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Olvasandó: Titusz 3:12-15

 

Amikor majd elküldöm hozzád Artemászt vagy Tikhikoszt, igyekezz hozzám jönni Nikopoliszba, mert elhatároztam, hogy ott töltöm a telet. Zénászt, a törvénytudót és Apollóst gondosan ellátva engedd útnak, hogy semmiben se legyen hiányuk. De tanulják meg a mieink is, hogy jó cselekedetekkel járjanak elöl ott, ahol sürgős segítségre van szükség, hogy ne legyenek gyümölcstelenek. Köszöntenek téged valamennyien, akik velem vannak. Köszöntsd azokat, akik szeretnek minket a hitben. A kegyelem legyen mindnyájatokkal.

 

 

      Ma Isten kegyelméből – nyolc heti vizsgálódás után – elköszönünk a Tituszi levéltől. Ha költőien akarnánk fogalmazni, azt mondhatnánk: számtalan szebbnél szebb gondolat csordult ki számunkra ebből a karakteres bibliai könyvből. Miért mondható „karakteres”-nek a Tituszi levél? Azért, mert – igaz, ugyan: meglehetősen sok hasonlóságot mutat tematikusan az úgynevezett Pásztori levelek stílusához és tartalmához, mégis – van valami új abban, ahogyan Pál apostol tálalja mindezt Titusznak - amint ő maga fogalmaz: „…a közös hitben való igaz fiamnak…” (Titusz 1:4)

      Ahogy már múlt hétfőn is beharangoztam: ezt a ma hallott néhány verset már csak rövid zárszónak és elköszönésnek, illetve áldásnak szánja az Apostol. „Amikor majd elküldöm hozzád Artemászt vagy Tikhikoszt, igyekezz hozzám jönni Nikopoliszba, mert elhatároztam, hogy ott töltöm a telet…” Artemász és Tikhikosz valóságos bibliai alakok, akik személye beazonosítható.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2015. március 2-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Hétkezdő meditációk "újra"

Többek érdeklődésére közöljük, hogy a továbbiakban a belgyógyász referálókhoz kapcsolódóan hétfőnként elhangzó Hétkezdő meditációk az aktualitást követően, későbben is, illetve "archívban" is olvashatók az alábbi blogon:

Adományok a megyei kórház intenzív részlegének

Életmentő műszerek adományokból. Új kórházi eszközöket kapott a Veszprém megyei kórház intenzív részlege. Az életmentéshez nélkülözhetetlen gépeket a Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület adta át az intézménynek. A két éve életre hívott karitatív célú kezdeményezést civilek hozták létre, mely az idő óta rendkívül hatékonynak bizonyult az orvosi műszerek pótlásában.

Az adomány átadásáról készült teljes video anyag ITT tekinthető meg.

(Forrás: youtube.com)