Hírek

Átlátható és világos szabályozásra van szükség

Növelni kell az állam szerepét az egészségügyben – mondta a Lánchíd Rádiónak a Veszprém Megyei Csolnoki Ferenc Kórház főigazgatója.

Dr. Rácz Jenő emlékeztetett: vannak olyan területek, ahol a magánellátás a meghatározó. Hozzátette: a jövőben sem tiltják ki a közintézményekből azokat a lehetőségeket, amelyeket nem közpénzből finanszíroznak. Ehhez szerinte átlátható és világos szabályozásra van szükség. A riporter Vass István Zoltán.

A Lánchíd Rádió hanganyaga ITT hallható.

(Forrás: mno.hu)

Rendet tenne a kórházak finanszírozásában a kormány

A teljesítményeket a jövőben megyei szinten határoznák meg.

Az egészségügyi államtitkár szerint az intézmények azért adósodtak el, mert egyes szakterületeken kevesebb pénzt kapnak a gyógykezelésekre, mint amennyi az ellátás valódi költsége. A jövőben ezért megyénként osztanák szét a különböző betegcsoportoknak járó állami támogatást és szétválasztanák az állami és a magánellátást is. Utóbbival azonban a Kórházszövetség nem ért egyet – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

A fővárosi Bethesda-kórházban lévő beteg gyerekek gyógyítása közismerten alulfinanszírozott. Ez azt jelenti, hogy az intézmény kevesebb pénzt kap érte, mint amennyi a költsége. Az egészségügyben a finanszírozás alapját az úgynevezett homogén betegségcsoportok adják. Ezekhez rendelik hozzá az egyes ellátásokért járó összegeket. Csakhogy ez már régóta nem ár-érték-arányos. A többi között ezt a problémát oldja meg a kormány az új finanszírozási rendszer bevezetésével.

Az egészségügyi államtitkár szerint az egyenetlenségek felszámolásával megakadályozható a kórházak több tízmilliárdos adósságállományának újratermelődése is. Vannak olyan szakmák, amelyeknek a finanszírozása úgy alakult ki, hogy ha megfeszülnek, akkor sem tudják úgymond nyereségesen végezni a munkájukat. Ám vannak olyan szakmák, amelyek jóval felülfinanszírozottak, ők ilyen szempontból kényelmesebb helyzetben vannak. Ezt kell úgymond kisimítani – fogalmazott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

A teljesítményeket a jövőben megyei szinten határoznák meg. A korlátozás eddigi területi különbségeit pedig ugyancsak megszüntetnék. A Veszprém megyei Csolnoky-kórház főigazgatója szerint így javulhat az együttműködés az intézmények között. Úgy érzem, hogy akár a mi megyénkben, akár a többi megye vonatkozásában is ez egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy az egymás mellett lévő kórházak ne egymás ellen, hanem egymással párhuzamosan működjenek együtt, hiszen valamennyiünknek közös célja az adott terület betegeinek minél jobb ellátása – húzta alá Rácz Jenő.

(Forrás: weborvos.hu)

Hétkezdő meditációk "újra"

Többek érdeklődésére közöljük, hogy a továbbiakban a belgyógyász referálókhoz kapcsolódóan hétfőnként elhangzó Hétkezdő meditációk az aktualitást követően, későbben is, illetve "archívban" is olvashatók az alábbi blogon:

Hétkezdő meditáció 2014. november 17-én, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Olvasandó: Zsoltárok 58:11,12

 

Örül az igaz, ha látja a megtorlást, lába a bűnösök vérében fürdik. Az emberek pedig ezt mondják: Mégis van az igaznak jutalma! Mégis van Isten, aki igazságot tesz a földön!

 

  

       Ma jubilálunk.Merthogy a Belgyógyászati Centrum két orvosának javaslatára, illetve határozott kérésére s a Tanár Úr előzetes hozzájárulásával pontosan öt esztendővel ezelőtt, 2009. november 16-án tartottuk meg az első belgyógyász csendes perceket. Elébb – némi bizonytalansággal, kísérleti jelleggel – reggelente csak egy-egy bibliai Igét és/vagy más idézetet olvastunk. Majd nemsokkal későbben – több szempont mérlegelése után, az orvos team közösségi döntése alapján – körvonalazódni látszott a megoldás: szigorúan fakultatív alapon tartsunk hétkezdő- – illetve „csonka” hét esetén  munkahét kezdő meditációkat, már nem csupán csak 1-2 percben, hanem kissé bővebben is kifejtve egy-egy témát vagy éppen aktualitást, valamely kontextuális idézethez kapcsolódóan.

      Alázattal s Isten iránti hálaadással jelentem, hogy ezt a gyakorlatot öt teljes éven át, abszolút rendszerességgel, egyetlen egy alkalmat sem kihagyva sikerült működtetnünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elhangzott meditációk eddig négy kötetben megjelent gyűjteménye. (Néhány hét híja van mindössze s – Deo volente - a 2010-es, 2011-es, 2012-es és 2013-as meditációkhoz hasonlóan - a  2014-es anyag is sajtó alá rendezhető lesz.) 

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2014. november 17-én, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Arc, Állcsont és Szájsebészeti Osztály

A Szájsebészeti Osztály ambulanciája a rekonstrukciós munkák után - a panoráma röntgen kivételével - újra működik.