Hírek

Hétkezdő meditáció 2015. augusztus 3-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

 

Olvasandó: II.Mózes 7:1-13

 

Az Úr azt mondta Mózesnek: Lásd, olyanná teszlek a fáraó előtt, mintha isten volnál. Testvéred, Áron pedig a prófétád lesz. Te mondj el neki mindent, amit én parancsolok neked! Testvéred, Áron meg beszéljen a fáraóval, hogy bocsássa el országából Izrael fiait! Én azonban megkeményítem a fáraó szívét, és bár sok jelet és csodát teszek Egyiptom földjén, a fáraó mégsem hallgat majd rátok, amíg rá nem teszem kezemet Egyiptomra. Akkor majd kihozom seregeimet, az én népemet, Izráel fiait Egyiptomból súlyos ítéletekkel. Majd megtudják az egyiptomiak, hogy én vagyok az Úr, ha kinyújtom kezemet Egyiptomra, és kihozom közülük Izráel fiait. Mózes és Áron eszerint jártak el. Úgy cselekedtek, ahogyan megparancsolta nekik az Úr. Mózes nyolcvan, Áron pedig nyolcvanhárom éves volt, amikor beszéltek a fáraóval. Azután ezt mondta az Úr Mózesnek és Áronnak: Ha így szól hozzátok a fáraó: Tegyetek valami csodát! – akkor mondd Áronnak: Vedd a botodat, és dobd a fáraó elé, hogy kígyóvá változzon! Bement azért Mózes és Áron a fáraóhoz, és úgy cselekedtek, ahogyan az Úr parancsolta. Áron odadobta a botját a fáraó és udvari emberei elé, és az kígyóvá változott. Akkor a fáraó is hívatta a bölcseket és varázslókat, és azok, Egyiptom mágusai is ugyanazt tették a maguk titkos mesterségével: mindegyikük odadobta a botját, és azok kígyóvá változtak. De Áron botja elnyelte az ő botjaikat. A fáraó szíve azonban kemény maradt, és nem hallgatott rájuk, ahogyan megmondta az Úr.

 

 

      Az Exodus-történetről szóló, már három hónapja tartó meditációs sorozatunk tizennegyedik darabjának alapigéje jelentős fordulatot hoz a drámai történetben. Eddig még mindig csak az előkészületekről hallottunk. Ezúttal most a fáraó s Mózes és Áron többször, többféle megvilágításban ecsetelt, gondosan előkészített nagy találkozása leírásának részesei vagyunk. Ebben a rövid tudósításban van valami nagyfokú ridegség. Az is durván szembeötlő, hogy mennyire egyenlőtlenek az esélyek ebben a nehézkes kommunikációban.

      A korábbiakban már vázolt stratégia szerint Mózes szószólója Áron. Ebben a szakaszban pedig már ennél több is kiderül: „Az Úr azt mondta Mózesnek: Lásd, olyanná teszlek a fáraó előtt, mintha isten volnál. Testvéred, Áron pedig a prófétád lesz. Te mondj el neki mindent, amit én parancsolok neked! Testvéred, Áron meg beszéljen a fáraóval, hogy bocsássa el országából Izrael fiait!...” Isten számára fontos ez a gondosan megkonstruált koreográfia. Mózes úgy tűnjék fel a fáraó szemében mint egy isten, Áron pedig mint egy próféta. Óriási ötlet! Mózes nemcsak pusztán – mintegy – értelmi szerzőként vagy ihletőként áll a „szájával” s nyilvánvalóan Istentől jövő szavaival Áron mellett. Hanem teljhatalmat kap Istentől arra nézve, hogy Isten nevében lépjen fel a fáraóval szemben, Áront pedig prófétájaként „hasznosítsa”.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2015. augusztus 3-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

A hónap végén zárul a struktúraváltó program

   A Struktúraváltás a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt-nél - ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a kórház felújítására és eszközparkjának bővítésére az egészségügyi intézmény. A 2010-ben indult európai uniós projekt keretében a kórház szinte valamennyi betegellátó egysége megújult, korszerűsödött. A nagyszabású fejlesztés teljes költségvetése 4 794 386 396 Ft, melyből 4 314 947 756 Ft a TIOP 2.2.4. pályázaton elnyert EU támogatási rész. A projekt július 31-én zárul - adta hírül az intézmény közleménye.

Bővebben: A hónap végén zárul a struktúraváltó program

Onkológiai Centrum

A regionális onkológiai központ építéséről készült fotók megtekinthetők a https://www.facebook.com/ oldalon.

 

Csípnek földön, vízen és levegőben - Életveszélyes is lehet a rovarcsípés

Életveszélyes állapotba kerülhetnek egy rovarcsípés után az arra allergiások, másoknál csak viszketéssel és fájdalommal járó panaszok léphetnek fel egy szúnyog, hangya vagy darázscsípés után.

A teljes cikk IDE klikkelve olvasható.

 

(Forrás: veol.hu)

Bővült a kórház anyaszállása

A Csolnoky Ferenc Kórház közel 5 milliárd forintos fejlesztésének keretében korszerűsítették az intézmény anyaszállását. Ennek köszönhetően a gyermek intenzív egységben kezelt apróságok szülei igény szerint, akár folyamatosan is gyermekük mellett lehetnek és nyugodt körülmények között tudják kipihenni magukat. A felújítás során két új ággyal bővült a kapacitás és mintegy 100 négyzetméteren szépült meg a környezet.

 Videoanyag a linkre klikkelve nézhető meg: http://veszpremtv.hu/hir/bovult_a_korhaz_anyaszallasa-n6495.html
 
 
(Forrás: veszpremtv.hu)