Hírek

A dolgozókat és gépeket csúcsra járatva tartható a kéthetes várólista

Ha lesz több pénz, tartható lesz a maximum kéthetes várólista a daganatgyanús betegek kivizsgálásánál az Országos Onkológiai Központ főigazgatója szerint. A tervek megvalósításához ugyanis arra van szükség, hogy a gépek és a dolgozók is két műszakban dolgozhassanak a kórházakban.

A Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum a székesfehérvári és a kaposvári központot tehermentesítené. Az építkezés januárban kezdődött, a tervek szerint év végén már betegeket is fogadhatna.

Bővebben: A dolgozókat és gépeket csúcsra járatva tartható a kéthetes várólista

TÁJÉKOZTATÁS

Dr. Rácz Jenő a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója lakossági fórumot tart.

 

 

Időpont: 2015. május 28. (csütörtök) 17.30 óra

Helyszín: Csolnoky Ferenc Kórház (Veszprém, Kórház u. 1.) E épület 1. emelet Csillag terem

Az év végéig elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum

Már az idén elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum, amely a régió mintegy 350 ezer betegét képes lesz ellátni.

Bővebben: Az év végéig elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum

Hétkezdő meditáció 2015. május 18-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Olvasandó: II.Mózes 2:15c-25

 

…Midján földjén állapodott meg, - Mózes - és leült ott egy kútnál. Midján papjának volt hét leánya. Ezek odajöttek, vizet merítettek, és megtöltötték a vályúkat, hogy megitassák apjuk juhait. De pásztorok is jöttek oda, és elkergették őket. Ekkor fölállt Mózes, segítségükre sietett, és megitatta juhaikat. Amikor a leányok hazaértek apjukhoz, Reuélhez, az megkérdezte: Hogyhogy ma ilyen korán megjöttetek? Egy egyiptomi férfi védett meg bennünket a pásztoroktól – felelték. – Sőt még vizet is merített nekünk, és megitatta a juhokat. Akkor ezt mondta a leányainak: Hol van ő most? Miért hagytátok ott azt az embert? Hívjátok ide, és egyék velünk! Mózes úgy döntött, hogy ott marad annál a férfinál, az pedig Mózeshez adta leányát, Cipporát. Az asszony fiút szült, ő pedig Gersómnak nevezte el, mert azt mondta: jövevény lettem idegen földön. Közben hosszú idő telt el, és meghalt Egyiptom királya. Izráel fiai pedig sóhajtoztak és kiáltoztak a szolgaság miatt, és a szolgaság miatti segélykiáltásuk feljutott Istenhez. Isten meghallotta  panaszkodásukat, és visszaemlékezett Isten a szövetségére, amelyet Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal kötött. Rátekintett Isten Izráel fiaira, és gondja volt rájuk Istennek.

 

      Harmadik alkalommal keressük az üzenetet az Ószövetség talán legkiemelkedőbb prófétai alakja, Mózes viszontagságos körülmények között történt megszületésének, majd felnevelkedése regényes történetének kezdő epizódjai alapján. Láttuk az eddigiekből: mindenképpen rendkívüli a pályájának indulása, de pontosan tudjuk, hogy a folytatása is az lesz.   

      Ma egy hete egyebek között azt hallottuk, hogy Mózesnek, miután agyonütött egy héber atyafit bántalmazó egyiptomi férfit, menekülnie kell a felelősségre vonás elől. Maga a fáraó keresteti halálra a gyilkosságba keveredett Mózest. Hosszú út van már mögötte, amikor egyszer csak megérkezik Midján földjére. A majdnem idillikusnak nevezhető kép valahogy mintha nyugalmat sugározna az űzött vadként menekülő Mózesre.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2015. május 18-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Hétkezdő meditációk "újra"

Többek érdeklődésére közöljük, hogy a továbbiakban a belgyógyász referálókhoz kapcsolódóan hétfőnként elhangzó Hétkezdő meditációk az aktualitást követően, későbben is, illetve "archívban" is olvashatók az alábbi blogon: