Hírek

HÚSVÉTI ÜNNEPEK

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

 

Előadás a szív- és érrendszeri betegségekről

 

A videó- és hanganyag IDE klikkelve érhető el.

(Forrás: öböltv.hu)

Így is csökkenthetők a fogyatékosok terhei az egészségügyben

 
Még Veszprém, Hajdú-Bihar, Borsod és Szabolcs Szatmár megyékben terveznek képzéseket.
 

A Mindennapi Kultúráért Egyesület egy pályázat keretében szervezett képzést egészségügyi dolgozóknak azzal a céllal, hogy bemutassa a fogyatékos emberek speciális kommunikációs szükségleteit és olyan kommunikációs technikákat sajátíttasson el, melyek csökkentik a fogyatékosságból adódó hátrányokat. A Speciális kommunikációs szükségletű személyek kommunikációs megsegítése elnevezésű képzésen 2014 márciusában 4 csoportban 82 fő vett részt az ajkai Magyar Imre kórházban, a tanúsítványok átadására április 11-én került sor - tudatták közleményükben.

Bővebben: Így is csökkenthetők a fogyatékosok terhei az egészségügyben

Dr. Csolnoky Ferenc (első orvosigazgató) emlékére - koszorúzás

Hétkezdő meditáció 2014. április 14-én, hétfőn reggelre

Hétkezdő meditáció 2014. április 14-én, hétfőn reggelre

(Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

 

Olvasandó: János 2:13-22

 

Közel volt a zsidók húsvétja, Jézus is felment Jeruzsálembe. A templomban találta az ökrök, juhok és galambok árusait, és az ott ülő pénzváltókat. Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket, valamint az ökröket és a juhokat is a templomból. A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította, és a galambárusoknak ezt mondta: „Vigyétek ezeket innen: ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!” Ekkor tanítványainak eszébe jutott, hogy meg van írva: „A te házad iránt érzett féltő szeretet emészt engem.” A zsidók pedig megszólaltak, és megkérdezték tőle: „Milyen jelt mutatsz nekünk, amelynek alapján ezeket teszed?” Jézus így felelt nekik: „Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem.” Ezt mondták rá a zsidók: „Negyvenhat esztendeig épült e templom, és te három nap alatt felépíted?” Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor aztán feltámadt a halálból, visszaemlékeztek tanítványai arra, hogy ezt mondta, és hittek az Írásnak és a beszédnek, amelyet Jézus mondott.

 

     

      Tegnap Virágvasárnap volt. A Világkeresztyénség –  mint még mindig meghatározó, jelentős része a Földön lakó emberiségnek - hitvallásra és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül Jézus Krisztus Jeruzsálembe történt dicsőséges bevonulását ünnepelte. Azonban - elhangzott már itt e helyről - hogy a virágvasárnapi és a Virágvasárnap környéki események egyidejűleg több szálon is futnak.

      A klasszikus evangéliumi alaptörténetben az a hangsúlyos, hogy a tömeg így éljenzi  a szamárháton bevonuló Megváltót:

„Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban.” (Máté 21:9) A hangulatfestés megkapó elemeit hívatott támogatni a különleges, színpompás dekoráció: a pálmaágak, a szamár lábai elé terített felsőruhák s zöldelő, virágzó faágak. A tüneményes keret és a felettébb messzire mutató lelki tartalom különleges hatással tud lenni az emberi pszüchére. Lélekemelő itt minden s az ember már-már valóságosan érzi az üde tavaszi virágillatot.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2014. április 14-én, hétfőn reggelre